Jak parzyć boczek?

W poprzednich artykułach naszego serwisu omówiliśmy już szeroko tematykę związaną z domowym wyrobem mięs, takich jak szynki, parówki i serdelki czy kiełbasy. Jednakże wiele rozmaitych okazji, takich jak choćby święta, rodzinne grille czy uroczyste kolacje i obiady nie mogłoby obejść się bez smakowitego, aromatycznego boczku, którego sekret smaku i zapachu tkwi przede wszystkim w sposobie wędzenia lub parzenia.

Parzenie boczku czy pieczenie szynki domowym sposobem nie jest wcale tak trudne i skomplikowane, jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Z powodzeniem poradzić sobie można z takim zabiegiem nawet jeśli mamy minimalne umiejętności kulinarne i niewielkie doświadczenie. Aby nieco podpowiedzieć Państwu, jak prawidłowo parzyć boczek oraz inne wyroby i przetwory mięsne w słoikach, poniżej zamieściliśmy kilka łatwych przepisów do samodzielnego wypróbowania.

BOCZEK PARZONY KROK PO KROKU
składniki
: 2 kilogramy boczku wieprzowego, 10 dkg soli peklowej, szczypta cukru, około 2 litrów letniej wody
sposób przygotowania: mięso opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry, następnie dokładnie natrzeć solą do peklowania. Z wody, cukru i łyżki soli przygotować zalewę, w której należy umieścić boczek. Całość wstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej o temperaturze około 5-7 stopni Celsjusza i pozostawiamy na mniej więcej tydzień. Po tym czasie plastry mięsa namaczać w zimnej wodzie przez 2,5 godziny, opłukać i przygotować do wędzenia, które powinno trwać 2-3 godziny. Następnie sparzyć boczek we wrzątku, gotując przez mniej więcej 8-10 minut na wolnym ogniu.

AROMATYCZNY, PARZONY BOCZEK STAROPOLSKI
składniki
: 2 kilogramy boczku (bez kości), 10 dkg soli peklowej, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, łyżeczka kolendry, 2-3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka ziaren jałowca
sposób przygotowania: mięso po opłukaniu i dokładnym osuszeniu pokroić w paski lub plastry, natrzeć solą i odstawić na 48 godzin w chłodne miejsce. Następnie przygotować zalewę z letniej wody z dodatkiem przypraw. Zagotować i po przestudzeniu zalać wywarem boczek. Odstawić na kolejne dwa dni. Kolejnym krokiem jest wędzenie mięsa przez około dwie godziny, najlepiej w dymie z drzew liściastych. Następnie boczek należy sparzyć we wrzątku i pozostawić na 1,5 godziny. Pozostawić do wystudzenia w przewiewnym miejscu. Smacznego!